ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Όσκαρ Πιστόριους: Ελεύθερος ο γυναικοκτόνος παραολυμπιονίκης

 


Όσκαρ Πιστόριους: Ελεύθερος ο γυναικοκτόνος παραολυμπιονίκης

Έπειτα από 11 χρόνια φυλάκισης, ο πρώην παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, που δολοφόνησε τη σύντροφο του Ρίβα Στέενκαμπ, αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές της Πρετόριας.

Με μια λιτή ανακοίνωση, οι νοτιοαφρικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Όσκαρ Πιστόριους -όπως αναμενόταν- αφέθηκε ελεύθερος και πλέον βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο παραολυμπιονίκης του στίβου είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στίνκαμπ, πριν από 11 χρόνια. Εξέτισε ήδη το μισό της ποινής του, ενώ θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπό αυστηρή επιτήρηση ως το 2029.

Ο Πιστόριους, 37 ετών, δεν επιτρέπεται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης ως προϋπόθεση της αποφυλάκισής του.

Ωστόσο, η μητέρα του θύματος είπε ότι εκείνη “εκτίει ποινή ισόβιας θλίψης“, συμπληρώνοντας ότι δεν είχε αντίρρηση για την αποφυλάκισή του Όσκαρ Πιστόριους, αφού “τίποτα δεν θα φέρει τη Ρίβα πίσω“.

Το χρονικό της γυναικοκτονίας

Ο πρώην Παραολυμπιονίκης είχε πυροβολήσει τη Ρίβα Στίνκαμπ την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, στο σπίτι του στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, γεγονός που συγκλόνισε τον χώρο του αθλητισμού και μη.

Ο ίδιος στη δίκη είχε υποστηρίξει πως πέρασε τη σύντροφό του για ληστή, γι’ αυτό την πυροβόλησε. Η εισαγγελία υποστήριξε ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη και ο Πιστόριους προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση μετά από καυγά.

Η υπό όρους αποφυλάκισή του

Η υπό όρους αποφυλάκιση θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029 και ο Όσκαρ Πιστόριους θα υπόκειται σε περιορισμούς και θα εποπτεύεται από στέλεχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών. Θα πρέπει, επίσης, να παρακολουθεί θεραπείες για θέματα θυμού και ζητήματα έμφυλης βίας, ενώ θα κάνει και κοινωφελή εργασία.

Αναμένεται να μείνει στην έπαυλη του θείου του στην Πρετόρια.

Ο Πιστόριους είχε καταδικαστεί αρχικά σε πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ στη συνέχεια η υπόθεση πήγε στο Ανώτατο Εφετείο της Νότιας Αφρικής, το οποίο τον έκρινε ένοχο για φόνο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε έξι χρόνια κάθειρξης, η ποινή μετέπειτα αυξήθηκε σε 13 χρόνια και 5 μήνες, καθώς κρίθηκε πολύ επιεικής.

Το συμβούλιο αποφυλάκισης εξέτασε ξανά την υπόθεση, μετά την άρνησή του τον περασμένο Μάρτιο σε σχετικό αίτημα του 37χρονου και αποφάσισε την αποφυλάκιση του πρώην Παραολυμπιονίκη στις 5 Ιανουαρίου με περιοριστικούς όρους.

« PREV
NEXT »